Trecerea de la transmiterea puterii prin intermediul roților dințate sau curelelor de transmisie la cuplarea directa a mașinilor a adus îmbunătățiri ale eficientei transmiterii puterii si alte economii, cum ar fi cea de energie, mentenanța, piese de schimb si chiar a prelungit durata de viată a mașinilor respective.
Dar chiar si aceste avantaje evidente, pot fi anulate fără o aliniere corecta a arborilor mașinilor cuplate.
Alinierea arborelui este recomandată pentru aproape orice industrie, deoarece ajută la creșterea duratei de funcționare a mașinii, creșterea siguranței în exploatare, creșterea productivității și la reducerea costurilor de întreținere.
Dar haideți sa înțelegem, ce înseamnă alinierea incorecta.
Atunci când doi arbori rotativi nu sunt aliniați unul cu celălalt – indiferent dacă este vorba de un decalaj sau de un spațiu unghiular la cuplare – rezultatul este nealinierea. Nealinierea mașinilor este frecventă în mașinile rotative și este de obicei cauza principală a defecțiunii mașinii.
Simpla identificare a problemelor de aliniere necorespunzătoare în utilaje precum motoare, pompe, ventilatoare și suflante obișnuite necesită timp considerabil și necesită un tehnician calificat. Dar tehnologia actuală face mai rapidă și mai ușoară identificarea acestor probleme. Și odată ce acestea sunt diagnosticate, există instrumente mai bune disponibile pentru a face față acestor provocări și a realiza o aliniere precisă a mașinilor.
Echipa de Ingineri / tehnicieni Hidropump, folosește sistemele cu laser SKF pentru a efectua alinierile de arbori.
Dar, ce anume cauzează nealinierea?
Ce face ca arborii rotativi să devină nealiniați în primul rând? Aceștia sunt principalii factori declanșatori:
- Picior desprins datorita fixării incorecte pe fundație a mașinii
- deformarea arborelui cauzată de torsiune în timpul pornirii
- măsurători de aliniere insuficiente sau de slabă calitate din cauza unei erori umane
- solicitarea arborelui care duce la dezaliniere paralelă și unghiulară
- o expansiune termică care poate face ca un echipament să se miște proporțional cu altul
Alinierea necorespunzătoare a liniilor centrale ale arborelui poate duce la vibrații ale mașinii și vibrații ale arborelui, ducând la deteriorarea etanșării și distrugerea rulmenților și a cuplajului. Identificarea dezalinierii și a cauzelor care stau la baza acesteia este imperativă dacă se dorește ca o mașină sa își atingă durata de viață așteptată.
În general, experții sunt de acord asupra acestor patru tipuri de defecte de aliniere:
1. Dezalinierea verticală a decalajului apare atunci când cei doi arbori care urmează să fie aliniați au linii centrale paralele între ele, dar liniile centrale sunt decalate în plan vertical.
2. Nealinierea decalajului orizontal este similar cu nealinierea decalajului vertical, dar apare în plan orizontal.
3. Nealinierea unghiului vertical este o nealiniere unghiulară a doi arbori în plan vertical.
4. Nealinierea unghiului orizontal este similară cu nealinierea unghiului vertical, dar apare în plan orizontal.
|
Problema de aliniere este aproape întotdeauna o combinație atât de un dezaliniere unghiulară, cât și compensată în ambele planuri. Aceasta reprezintă o nealiniere compusă.
Experiența arata ca aproximativ 50% din defecțiunile mașinilor (cuplaje deteriorate, uzura etanșărilor, uzura rulmenților si vibrația mașinilor), pot fi atribuite deteriorărilor rezultate din nealinierea arborilor .
Cum putem detecta problemele de nealiniere a arborelui?
Diagnosticul prin intermediul sistemului de aliniere cu laser al arborelui
Cea mai importanta verificare atunci când o mașină începe să aibă o problemă o reprezintă verificarea alinierii arborelui. Un sistem de aliniere a arborelui laser determină nealinierea la cuplare și calculează mișcarea corespunzătoare a mașinii care trebuie efectuată la baza sa. Sistemele laser oferă măsurători în timp real, exacte și precise, care indică utilizatorilor exact când se realizează alinierea.
In ce consta o operație de aliniere a arborilor?
Sistemele de aliniere a arborelui laser folosite, permit tehnicienilor noștri să diagnosticheze și să corecteze problemele de aliniere.
Sistemul de aliniere se montează pe ambele parți ale cuplajului, si se pornește aplicația de pe display sau din aplicația mobila. După introducerea datelor despre utilaj, aplicația te ghidează intuitiv prin procesul de măsurare, folosind animație 3D. Senzorii detectează si calculează abaterile de la alinierea corecta, iar aplicația te ghidează in continuare prin procesul de aliniere. Funcția Live View, ne ajuta sa obținem o poziționare exactă si avertizează când alinierea s-a realizat.
Utilizatorul nu trebuie să documenteze manual lucrările și rezultatele, ci poate genera un raport profesional direct din instrument care poate fi exportat in format pdf, reducând astfel riscul de eroare și îndeplinind cerințe ale ISO -9000.
Atât de ușor, dar atât de esențial pentru o funcționare corectă a mașinilor dumneavoastră.
Când este necesara verificare alinierii?
În mod normal, producătorii efectuează un test preliminar de aliniere înainte de instalare. Poziționarea sistemului pe fundația sa, apoi cimentarea și conectarea conductelor pot introduce solicitări nedorite care afectează alinierea. Mai mult, în primele zile de funcționare, dilatarea termică și contracția pot provoca, de asemenea, mișcarea lagărelor, care afectează alinierea.
Prin urmare, alinierea trebuie verificată cu atenție și în mod repetat pe toată durata instalării, în primele zile de funcționare, după întreținere sau reparații, și programată periodic. Alinierea arborelui ar trebui, de asemenea, monitorizată în timpul conectării oricărei conducte. Toate componentele trebuie să fie ancorate și să nu introducă tensiuni sau deformări in orice parte a sistemului.
Dacă sistemul funcționează la o anumita temperatură, alinierea trebuie verificată cu sistemul umplut cu lichid și, dacă este cazul, la temperatura de lucru din cauza probabilității expansiunii termice.
Beneficiile alinierii cu precizie a arborelui laser au devenit recunoscute pe scară largă. Departamentele de întreținere se bazează pe alinierea cu laser pentru reducerea timpilor de nefuncționare, creșterea eficienței și diminuarea cheltuielilor de reparații. Mașinile cu defecte de aliniere au fost în mare parte eliminate acolo unde a fost utilizat un sistem laser performant.
Reduceți defecțiunile utilajelor cu până la 50%
Este ADEVARAT. Nealinierea arborelui este responsabilă pentru până la 50% din toate costurile legate de avariile mașinilor rotative. Arborii aliniați cu precizie pot preveni un număr mare de avarii ale mașinilor și pot reduce timpul de nefuncționare neplanificat, ceea ce conduce la scăderea producției. În contextul dificil de astăzi de reducere a costurilor și optimizare a bunurilor, necesitatea alinierii exacte a arborelui este acum mai mare ca niciodată.
Apelează la serviciile profesionale Hidropump, de aliniere laser pentru diferite mașini dinamice rotative, si vei constata imediat beneficiile.