Inundațiile sunt una dintre problemele pe care România le-a avut în trecut, dar care pot reprezenta o problemă în continuare, ținând cont de pericolul care vine odată cu încălzirea globală. În acest context, am primit provocarea de a realiza o lucrare de protecție lângă cel mai mare lac din vestul României.
Despre Lacul Surduc, câteva detalii tehnice
Cu o suprafață de 530 hectare, o capacitate de acumulare estimată la cca. 51 milioane m³, Lacul Surduc este și un important obiectiv turistic. Adâncimea sa oscilează, conform Wikipedia, între 16 și20 m.
Construit între 1972 și 1976, barajul Surduc este ridicat din anrocamente cu mască de beton. Acestea susțin 417 mc apă! Întinzându-se pe o lungime a coronamentului de 130 de metri, barajul ajunge la 36 de metri înălțime.
De subliniat că, din 1976 când s-a început acumularea apei, barajul și Lacul Surduc alimentează cu apă potabilă și industrială municipiul Timișoara și pune în mișcare turbinele unei microhidrocentrale de 2 MW.
Cu aceste date în față, este ușor de înțeles de ce lucrarea de protecție, ce ne-a fost cerută, era o provocare. Adăugăm și că prioritatea acestei lucrări era ridicată, întrucât stațiile anterioare de pompare au fost construite între 1972 și 1980, iar echipamentele nu au fost înlocuite complet de atunci (dar au fost întreținute prin reparații). Iată câteva imagini ce ilustrează necesitatea lucrării actuale.
Soluția implementată: o abordare inovatoare, bazată pe tehnologia avansată a pompelor Hydroo.
Cele 3 stații Hydroo folosite reprezintă soluții moderne și eficiente în lupta împotriva inundațiilor, oferind un instrument ce vine să suplinească alături de alte măsuri, protejarea comunităților și a terenurilor agricole, din jurul lacului.
Una dintre principalele noastre preocupări a fost să asigurăm o capacitate de evacuare a apei suficient de mare. Am ales pentru aceasta stațiile Hydroo, care ne ajută să diminuăm și impactul asupra mediului înconjurător.
“Pe lângă funcționalitatea lor de bază, stațiile Hydroo au fost proiectate pentru a fi durabile și ușor de întreținut. Astfel, ne asigurăm că acestea vor continua să ofere protecție pe termen lung, contribuind la siguranța comunităților locale.”
Beni Boscai, Director HidroPump & InstalPump
Etapele de lucru au presupus proiectarea și retehnologizarea celor 3 stații de pompare.
În prima parte, echipele HidroPump au înlocuit pompele și instalațiile hidraulice. Partenerii noștri First business protect au realizat partea electrică și împământările.
A urmat apoi scoaterea pompelor vechi și introducerea noilor pompe Hydroo, furnizate de partenerii noștri InstalPump. Aceste pompe au o capacitate de 300 mc/h, 15 kw. În total au fost montate 6 pompe, în 3 stații.
Ulterior am montat și plăcile Vortex.
În final, realizarea lucrării de lângă Lacul Surduc, cu ajutorul celor 3 stații Hydroo, demonstrează angajamentul nostru ferm pentru protejarea mediului și a comunităților. Credem că această inițiativă reprezintă un exemplu de bune practici și ilustrează beneficiile soluțiilor moderne și inovatoare.
Mulțumim partenerilor: InstalPump (furnizor echipamente Hydroo) și First Business Protect (realizarea lucrărilor electrice), precum și clientului nostru pentru încrederea în echipa HidroPump.